Whatsapp iletişim hattı

Blog İçeriklerimiz

Ihlamur Kız Öğrenci Yurdu Aydın

Üniversite Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Üniversite seçimi neden önemli? Üniversite seçimi Geleceğinizi nasıl etkiler?  Ihlamur Kız Öğrenci Yurdu sizin derledi.


Üniversite Adayları İçin Doğru Üniversite seçimi çok önemli bir seçimdir. Üniversite hayatı boyunca öğrencinin kişisel, mesleki ve sosyo kültürel becerilerini geliştirdiği üniversite ortamları ve üniversitelerin sunduğu imkan ve ayrıcalıklar bu becerilerin gelişiminde çok büyük önem taşımaktadır.

Doğru Meslek Seçimi

En önemli kriter tabiki de üniversite öğrencisi adayının hangi mesleği yapmak istediğini seçmesi ve olabildiğince emin olması gerekir. Üniversite de eğiitimini almak istediği mesleğin seçemi en başta gelen ve en önemli olan kriterlerdendir. Yoksa en iyi üniverstiler de en iyi bölümlerde okunulan fakat sevmeden yapılan bir meslek ve eğitim hayatıyla birlikte gelen pişmanlıklar her şeyin baştan yanlış yapılmış olduğunu gösterir.

Bu yüzden üniversite seçiminden önce her zaman hangi mesleği yapmak istediğinizi çok iyi bilmeniz gerekmektedir. Bunu için kişinin ilgi alanlarını, yapmayı sevdiği şeyleri ve kendini iyice keşfetmesi gerekmektedir.

Doğru Meslek Doğru Üniversite

Her Üniversite öğrencisi adayının, ailelerinin ve onlara rehberlik eden öğretmenlerinin istediği, doğru meslek ve doğru üniversite denkleminin sağlanmasıdır. Öğrencinin kendini bilmesi, yapacağı mesleğin eğlenceli ve zorlu taraflarını bilmesi çok büyük önem taşımaktadır. Misal yazılım mühendisliğinde okumak isteyen bir öğrencinin yazılımlar hakkında v bilgi sahibi olması gerekir. İyi bir yazılımcı olmak için nasıl süreçlerden geçildiğini bilmesi gerekir. Eğer öğrenci masa başı bir işte çalışmak istemiyorsa daha aktif sosyalleşebileceği bir  meslek yapmak isyiorsa yazılım mühendisliği ona göre doğru bir seçim olmayabilir.

Üniversitenin Seçilen Bölümündeki Başarısı

Üniversite seçimi yaparken öğrencilerin dikkat etmesi gereken en önemli konulardan biri de seçilecek olan üniversitenin o meslek bölümündeki alt yapısı ve başarılarıdır. Bu başarılar şu şekilde anlaşılabilir, üniversitenin o alanda yaptığı yatırımlar, labarotuvar, araştırma ve uygulama merkezleri cihaz vb. Üniversitede ki seçilecek bölümdeki, profoserlerin yada doçentlerin projeleri,  yayınladıkları akademik makaleler bu başarıyı ispatlayabilir. Başarılı hocalar, üniversitenin o alanda sağladığı imkanlarla birlikte öğrencilerle buluştuğunda başarı oranı kuşkusuz daha da artacaktır.

Üniversitenin Yurtdışı Bağlantıları ve İmkanları

Üniversite hayatı boyunca yanlızca ajademik eğitim olmayacaktır, Öğrencinin dünyayla da iletişim kurmayı öğrendiği bir süreçtir. Farklı ülkelerden farklı dillere ve kültürlere sahip insanlarla bir arada yaşamayı, yabancı dilini geliştirmeyi , dünya ya farklı bir bakış açısıyla bakmayı sağladığı için üniversiteni yurt dışı öğrenci programları üniversite seçimi için önemli bir kriterdir. Bu bakımdan üniversitenin yurt dışı bağlantıları ve yurt dışı programları hakkında tercih yapmadan önce bilgi sahibi olmak gerekir.

Staj İmkanları

Başarılı bir üniversiteden başarılı bir şekilde mezun olan bir öğrenci için elbette staj imkanları oldukça fazla olacaktır. Üniversite tercihi yapacak öğrenciler mezun olamadan üniversitenin sağladığı staj imkanlarından iyi bir şekilde faydalanarak eğitimlerini zenginleştirmelidir.

Üniversitenin Burs İmkanları

Başarılı bir üniversiteyi burslu okumak büyük avantjdır. Yüksek üniversite ücretlerini ve harçlarını yatırmadan burslu üniversiteyi okumak eğitime ayıracağınız bir paranız var ise cebinizde kalmasını sağlayacaktır. Üniversitedki bursunuzun devam etmesi için derslerinizde istenilen başarıyı yakalamanız gerekmektedir. Bu açıdan bursunuzu kaybetmemek için bu sizi kamçılar ve üniversiteden çok başarılı sonuçlarla mezun olabilirsiniz.

Hangi Şehirde Olduğu

Üniversitenin hangi şehirde olduğuda seçim kriterleri açısından çok önemlidir. Bu kriterde en önemli kriterlerin başında gelmektedir. 4 yıllık bir faküldede okuyacak öğrenciler için bu şu anlama gelir. 4 yıl boyunca üniversitenin bulunduğu şehirde yaşacağınız anlamına gelmektedir.

Mesleki kariyerini İstanbul’da sürdürmek isteyen ya da kendi mesleği ile en iyi imkanların istanbul’da olduğu düşünen adaylar üniversite seçiminde İstanbul’u tercih etmeleri faydalı olacaktır.

Üniversiteler genellikle şehir merkezlerinden biraz uzakta kurulduğu için kalacak yer de üniversite seçiminde önemli bir kriter oluşturur. Üniversiteye yakın kız öğrenci yurtları, öğrenci apartları var mıdır? Üniversite ye ulaşım nasıl sağlanmaktadır? Şehir trafiği ulaşım şartları nasıldır? Evde kalacak olan öğrenciler için kira ücretleri nekadardır? Üniversite tercihinizi yapmadan önce bunları araştımanız gerekir.